Vlogo za uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane

8 aprila, 2020by Martin Težak

Olajšave za vzdrževane družinske člane

Računovodstvo Špica z vami od 1993 leta.

Vlogo za uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane lahko oddate prek eDavkov brez certifikata. Z oddajo prek eDavkov se lahko potegujete za 10.000 EUR nagrade. Rok za oddajo je 5. 2. 2018.

Zavezanec, ki med letom ni uveljavljal olajšave, in tisti, ki želi medletno olajšavo spremeniti, mora najpozneje do 5. februarja 2018 vložiti »Vlogo za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane pri informativnem izračunu dohodnine«.

Vlogo je mogoče oddati elektronsko prek sistema eDavki brez certifikata. Če zavezanec želi sodelovati v nagradni igri, se mu za oddan obrazec preko eDavkov dodeli srečka, s katero se poteguje za nagrado v višini 10.000 EUR.

Splošne in kratke informacije v zvezi z vzdrževanimi družinskimi člani so objavljene v posebni brošuri Davki na 1,2,3. Podrobnejše informacije so objavljene na spletni strani Finančne uprave RS.

Glede uveljavljanja posebne olajšave za vzdrževane družinske člane še posebej izpostavljamo pravico do povišane posebne olajšave zavezanca za otroka, ki potrebuje posebno nego in varstvo, če:

  • ima pravico do dodatka za nego otroka v skladu z zakonom o starševskem varstvu in družinskih prejemkih ali pravico do dodatka za pomoč in postrežbo v skladu z zakonom o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (oznaka sorodstvenega razmerja A5) ali

  • je v skladu s predpisi o družbenem varstvu duševno in telesno prizadetih oseb, nezmožen za delo, ne glede na starost (oznaka sorodstvenega razmerja B).

Vir: Odnosi z javnostmi, Finančna uprava RS, 29. december 2017

Martin Težak